Oblicz cosinus kąta ACB
Oblicz cosinus kąta ACB
1. W trójkącie równoramiennym ABC (|AC| = |BC|) dane są: wierzchołek \(\displaystyle{ C= \left( -5,3\right)}\) oraz wektory \(\displaystyle{ \vec{CD} =\left[ -6,4\right]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{AB} = \left[ 4,6\right]}\) gdzie CD jest wysokością trójkąta poprowadzoną z wierzchołka C. Oblicz cosinus kąta ACB.
2. Niech E,F,G,H będą odpowiednio środkami boków AB,BC,CD i DA czworokąta ABCD. Uzasadnij, że wektor \(\displaystyle{ \vec{HE}= \vec{GF}}\)
3. Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + \left( y+1\right)^{2} = 4}\) przechodzących prez punkt \(\displaystyle{ P = \left( -4,1\right)}\)
4. Punkty \(\displaystyle{ B = \left( 7,-4\right) i D= \left( 9,8\right)}\) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma długość 10. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu.
Proszę o pomoc, jutro mam sprawdzian i mają być zadania tego rodzaju, a ja prawie nic z tego nie rozumiem, bo mnie nie było w szkole gdy było to tłumaczone.
2. Niech E,F,G,H będą odpowiednio środkami boków AB,BC,CD i DA czworokąta ABCD. Uzasadnij, że wektor \(\displaystyle{ \vec{HE}= \vec{GF}}\)
3. Wyznacz równania stycznych do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^{2} + \left( y+1\right)^{2} = 4}\) przechodzących prez punkt \(\displaystyle{ P = \left( -4,1\right)}\)
4. Punkty \(\displaystyle{ B = \left( 7,-4\right) i D= \left( 9,8\right)}\) są przeciwległymi wierzchołkami rombu ABCD, którego bok ma długość 10. Oblicz współrzędne pozostałych wierzchołków rombu.
Proszę o pomoc, jutro mam sprawdzian i mają być zadania tego rodzaju, a ja prawie nic z tego nie rozumiem, bo mnie nie było w szkole gdy było to tłumaczone.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz cosinus kąta ACB
1. Zacznij od wyznaczenia punktu B (przesuń punkt \(\displaystyle{ D}\) o wektor \(\displaystyle{ \frac{1}{2}\vec{AB}}\)). Możesz też wyznaczyć wektory \(\displaystyle{ \vec{CA}=\vec{CD}-\frac{1}{2}\vec{AB},\vec{CB}+\frac{1}{2}\vec{AB}}\), a potem wyliczyć cosinus rozważanego kąta z ich iloczynu skalarnego.
3. Zapisz ogólnie wzór prostej w postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Podstaw współrzędne podanego punktu do tego równania. Wyznacz z tego równania \(\displaystyle{ b}\) i wstaw wynik do wyjściowego równania prostej.
Z równania prostej i równania okręgu utwórz układ równań. Sprawdź, kiedy ten układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie.
4. Zacznij od wyznaczenia prostej \(\displaystyle{ BD}\) oraz prostej \(\displaystyle{ l}\) zawierającej drugą przekątną rombu. Potem spróbuj wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) (wiesz, jaką powinien mieć długość oraz jaką postać mają współrzędne \(\displaystyle{ C}\), skoro \(\displaystyle{ C\in l}\)).
Jeśli coś tutaj jest niejasne, to pytaj.
3. Zapisz ogólnie wzór prostej w postaci \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Podstaw współrzędne podanego punktu do tego równania. Wyznacz z tego równania \(\displaystyle{ b}\) i wstaw wynik do wyjściowego równania prostej.
Z równania prostej i równania okręgu utwórz układ równań. Sprawdź, kiedy ten układ równań ma dokładnie jedno rozwiązanie.
4. Zacznij od wyznaczenia prostej \(\displaystyle{ BD}\) oraz prostej \(\displaystyle{ l}\) zawierającej drugą przekątną rombu. Potem spróbuj wyznaczyć wektor \(\displaystyle{ \vec{BC}}\) (wiesz, jaką powinien mieć długość oraz jaką postać mają współrzędne \(\displaystyle{ C}\), skoro \(\displaystyle{ C\in l}\)).
Jeśli coś tutaj jest niejasne, to pytaj.
Oblicz cosinus kąta ACB
W zadaniu pierwszym obliczyłem to co mi podałeś, do tego jeszcze długości wektorów \(\displaystyle{ \vec{AC} i \vec{BC}}\), następnie skorzystałem z iloczynu skalarnego (przyrównałem równanie z cosinusem i to ze współrzędnymi), przekształciłem i wyszło mi, że \(\displaystyle{ cos = - \frac{39}{65}}\)
-- 20 mar 2011, o 22:20 --
nie rozumiem troszkę w zadaniu 3. Skąd wezmę wyjściowe równanie prostej? W treści mam tylko równanie okręgu
-- 20 mar 2011, o 22:20 --
nie rozumiem troszkę w zadaniu 3. Skąd wezmę wyjściowe równanie prostej? W treści mam tylko równanie okręgu
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 21:46 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Oblicz cosinus kąta ACB
3) I podany punkt. Zastosuj podpowiedź - słowo w słowo lub każ szukanej (tej z podpowiedzi) być odległą od środka okręgu o promień.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz cosinus kąta ACB
Co do tego cosinusa, to obliczyłem to na szybko i wydaje mi się, że wyjść z plusem. Sprawdź jeszcze obliczenia. Ten ułamek da się poza tym jeszcze skrócić.
Oblicz cosinus kąta ACB
3 zrobiłem, skorzystałem z wzoru na odległość punktu od prostej
w 1 nie widzę nigdzie żebym się walnął w obliczeniach, tobie wyszło 39/65?
W jaki sposób wyznaczyć prostą l w zadaniu 4 ?
w 1 nie widzę nigdzie żebym się walnął w obliczeniach, tobie wyszło 39/65?
W jaki sposób wyznaczyć prostą l w zadaniu 4 ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz cosinus kąta ACB
Hmm... wyszły mi wektory \(\displaystyle{ [-8,1]}\) oraz \(\displaystyle{ [-4,7]}\). Jeszcze raz zauważam, że ten ułamek można jeszcze skrócić
Co do zadania czwartego: jakie własności mają przekątne rombu?
Co do zadania czwartego: jakie własności mają przekątne rombu?
Oblicz cosinus kąta ACB
mam takie same wektory
chodzi o to, że przecinają się w połowie pod kątem prostym ?
chodzi o to, że przecinają się w połowie pod kątem prostym ?
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Oblicz cosinus kąta ACB
\(\displaystyle{ (-8) \cdot (-4)+1 \cdot 7=39}\), a to dzielisz przez iloczyn długości tych wektorów, który jest dodatni.
Dokładnie o te własności chodzi.
Dokładnie o te własności chodzi.
Oblicz cosinus kąta ACB
Później sprawdziłem i w jednym miejscu faktycznie zapomniałem dać (-) i w efekcie wyszło mi ujemne ;p
Dzięki Ci wielkie Crizz
Dzięki Ci wielkie Crizz