1. Dla jakiej wartosci parametru m prosta o rownaniu \(\displaystyle{ (m^2+2m-3)x+(m+3)y+10=0}\) jest rownolegla do osi x?
2. Dla jakiej wartosci parametru k prosta o rownaniu \(\displaystyle{ (k+6)x+(k^2-4k-12)y-5=0}\) jest rownolegla do osi y?
Dwa zadana z parametrami
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
Dwa zadana z parametrami
Aby prosta o wzorze cy=ax+b była równoległa do osi x musi zachodzić a=0
a równoległa do osi y c=0. Trochę rachunków i wyjdzie.
a równoległa do osi y c=0. Trochę rachunków i wyjdzie.
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Dwa zadana z parametrami
1.
\(\displaystyle{ m^2+2m-3=0 m+3=1\\
\Delta=4+12=16 m=-2\\
m_1=\frac{-2-4}{2}=-3 \quad m_2=\frac{-2+4}{2}=1 m=-2}\)
wychodzi zatem sprzeecznosc ;/
\(\displaystyle{ m^2+2m-3=0 m+3=1\\
\Delta=4+12=16 m=-2\\
m_1=\frac{-2-4}{2}=-3 \quad m_2=\frac{-2+4}{2}=1 m=-2}\)
wychodzi zatem sprzeecznosc ;/
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Dwa zadana z parametrami
niekoniecznie musi być zachowany drugi waruneksetch pisze:1.
\(\displaystyle{ m^2+2m-3=0 m+3=1\}\);/
2)
\(\displaystyle{ k^{2}-4k-12=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=64}\) więc \(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=8}\)
\(\displaystyle{ k_{1}=\frac{4-8}{2}=-2{\vee}k_{2}=\frac{4+8}{2}=6}\)
- setch
- Użytkownik
- Posty: 1307
- Rejestracja: 14 sie 2006, o 22:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bełchatów
- Podziękował: 155 razy
- Pomógł: 208 razy
Dwa zadana z parametrami
w odpowiedziach do zadania pierwszego mam tylko m=1,a do drugiego k=-1 i k=6, wiec gdzie tkwi blad? Ponadto moja nauczycielka na matmie podala, że wspolczynniki przy x i y musza byc takie same, aby proste w postaci ogolnej byly rownolegle.