Sprawdzenie czy na czworokącie można opisać okrąg

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Sprawdzenie czy na czworokącie można opisać okrąg

Post autor: R33 »

Jeżeli mamy czworokąt ABCD i znamy jego punkty położenia w układzie współrzędnych to jak można sprawdzić czy da się na nim opisać okrąg. Wiem, że jest prawo, że suma miar kątów wew. przeciwległych jest równa 180 stopni.

Np.
A = (-2, 2)
B = (5, 2)
C = (3, 4)
D = (0, 4)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Sprawdzenie czy na czworokącie można opisać okrąg

Post autor: norwimaj »

Widać, że \(\displaystyle{ \overline{AB}\parallel\overline{CD}}\) (oba odcinki są prostopadłe do osi \(\displaystyle{ y}\)). Zatem wystarczy sprawdzić czy pozostałe dwa boki też są równoległe.

Jeśli chcesz coś, co działa w ogólności, to 243548.htm.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Sprawdzenie czy na czworokącie można opisać okrąg

Post autor: R33 »

A np. dla

A = (2,-2)
B = (5, 2)
C = (2, 6)
D = (-1, 2)
norwimaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5101
Rejestracja: 11 mar 2011, o 16:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 52°16'37''N 20°52'45''E
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 1001 razy

Sprawdzenie czy na czworokącie można opisać okrąg

Post autor: norwimaj »

Jak sobie narysujesz, to zobaczysz, że jest to romb, który nie jest kwadratem. Zawsze warto sobie narysować, choćby po to żeby wiedzieć, co się liczy.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Sprawdzenie czy na czworokącie można opisać okrąg

Post autor: Crizz »

Bez rysunku: można spróbować wyznaczyć równanie okręgu przechodzącego przez \(\displaystyle{ A,B,C}\) a potem sprawdzić, czy punkt \(\displaystyle{ D}\) spełnia jego równanie. Do szybkiego wyznaczenia równania okręgu można skorzystać z faktu, że symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu.

Można też skorzystać z samych symetralnych (wystarczą trzy), sprawdzając, czy przecinają się w jednym punkcie.
ODPOWIEDZ