Wyznaczanie obrazu prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Wyznaczanie obrazu prostej

Post autor: drmb »

zad
Wyznacz obraz prostej \(\displaystyle{ y=2x-3}\) w symetrii według prostej l, gdzie \(\displaystyle{ l: y=x-1}\)
Bardzo bym prosiło pomoc, gdyż nie wiem jak poprawnie zrobić ten przykład :/
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Wyznaczanie obrazu prostej

Post autor: TheBill »

Ja bym zrobił tak:
-Wyznaczyć punkt przecięcia się prostych
-Inny punkt, różny od punktu przecięcia sie prostych, ale należący do prostej \(\displaystyle{ y=2x-3}\), odbić symetrycznie względem drugiej prostej.
-szukana prosta przechodzi przez dwa wyznaczone wyżej punkty.
ODPOWIEDZ