Proszę o pomoc w wyznaczeniu ognisk, środka, wielkiej i małej osi elipsy o równaniu: \(\displaystyle{ \frac{13}{2}x^2 - 5xy+ \frac{13}{2}y^2-6 \sqrt{2} x+30\sqrt{2}y+36=0}\)
Ognisk i stałej a pojawiającej się w geometrycznej definicji hiperboli dla hiperboli o rownaniu: \(\displaystyle{ xy=1}\)
Oraz ogniska i kierownicy paraboli o równaniu: \(\displaystyle{ y=2x^{2}-3x+4}\)
Dziękuję za pomoc:)
Elipsa, hiperbola, parabola
Elipsa, hiperbola, parabola
Ostatnio zmieniony 20 mar 2011, o 12:36 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Ułamek to w LaTeXu '\frac{}{}'. Czy o to chodziło?
Powód: Poprawa wiadomości. Ułamek to w LaTeXu '\frac{}{}'. Czy o to chodziło?