Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 2 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
Witam. mam problem z zadaniem nastepującej tresci:
Dane są punkty A=(1,5), B=(9,3) i prosta o równaniu y = x+1 . Oblicz współrzędne punktu C leżącego na prostej k, dla którego suma \(\displaystyle{ \left|AC \right| ^{2} + \left|BC \right| ^{2}}\) jest najmniejsza.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
Dane są punkty A=(1,5), B=(9,3) i prosta o równaniu y = x+1 . Oblicz współrzędne punktu C leżącego na prostej k, dla którego suma \(\displaystyle{ \left|AC \right| ^{2} + \left|BC \right| ^{2}}\) jest najmniejsza.
Ma ktoś jakiś pomysł?
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
Narysuj sobie to w układzie współrzędnych i zauważ, że prosta \(\displaystyle{ y=x+1}\) na której ma leżeć punkt \(\displaystyle{ C}\) przecina się z prostą przechodzącą przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) stąd punkt C będzie miał współrzędne punktu przecięcia tych 2 prostych. pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
Jakoś nie widzę związku.mateuszek89 pisze:stąd punkt C będzie miał współrzędne punktu przecięcia tych 2 prostych.
Ujemny, Przyjmij, że \(\displaystyle{ C=(x,x+1)}\), wyznacz wartość podanego wyrażenia w zależności od \(\displaystyle{ x}\). Otrzymasz funkcję kwadratową, znajdź jej najmniejszą wartość (poszukaj wierzchołka paraboli).
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
Jeśli zauważy to co ja napisałem to uniknie obliczeń takich jak Ty napisałeś i nie trzeba tego badać.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
W dalszym ciągu nie widzę związku między najmniejszą wartością podanego wyrażenia a leżeniem punktu \(\displaystyle{ C}\) na prostej \(\displaystyle{ AB}\). Mógłbyś przedstawić swój tok rozumowania?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
jednak trzeba zrobić tak jak Ty napisałeś. przepraszam za moją głupotę. ogólnie mój błąd polegał na tym, że przeniosłem sytuację szukania minimum \(\displaystyle{ |AC|+|BC|}\) na szukanie minimum tamtej funkcji. A to niestety może i jest mylące. Na początku chciałem zrobić tak jak ty napisałeś, ale później wpadłem na ten durny pomysł Jeszcze raz przepraszam za zamieszanie Crizz i oczywiście masz rację.
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
a ja wam mówię, że \(\displaystyle{ C}\) leży na prostej \(\displaystyle{ AB}\),
widać to z twierdzenia o istnienia trójkąta: \(\displaystyle{ a+b>c, a+c>b, b+c>a}\)
to samo dotyczy kwadratów tych długości
miałem to samo zadanie na próbnej, napisałem, że \(\displaystyle{ C}\) musi leżeć na prostej \(\displaystyle{ AB}\), ale nauczyciel powiedział, ze jest inaczej, ale nie potrafił mi też udowodnić, że jest inaczej
nie muszę chyba dodawać, że kiedy \(\displaystyle{ C}\) znajduje się na prostej \(\displaystyle{ AB}\) wtedy te dwa boki (\(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\)) są najmniejsze
widać to z twierdzenia o istnienia trójkąta: \(\displaystyle{ a+b>c, a+c>b, b+c>a}\)
to samo dotyczy kwadratów tych długości
miałem to samo zadanie na próbnej, napisałem, że \(\displaystyle{ C}\) musi leżeć na prostej \(\displaystyle{ AB}\), ale nauczyciel powiedział, ze jest inaczej, ale nie potrafił mi też udowodnić, że jest inaczej
nie muszę chyba dodawać, że kiedy \(\displaystyle{ C}\) znajduje się na prostej \(\displaystyle{ AB}\) wtedy te dwa boki (\(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\)) są najmniejsze
Ostatnio zmieniony 2 kwie 2011, o 15:11 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Współrzędna punktu C, gdzie suma jest najmniejsza.
Nie boki są najmniejsze, tylko suma długości tych boków jest najmniejsza.Josh pisze: nie muszę chyba dodawać, że kiedy \(\displaystyle{ C}\) znajduje się na prostej \(\displaystyle{ AB}\) wtedy te dwa boki (\(\displaystyle{ AC}\) i \(\displaystyle{ BC}\)) są najmniejsze
Tylko, że to raczej ty powinieneś jemu udowodnić swoją opinię. A udowodnić, że jest inaczej możesz, rozwiązując zadanie powyższym sposobem - wyjdzie inny wynik i tyle.Josh pisze: nauczyciel powiedział, ze jest inaczej, ale nie potrafił mi też udowodnić, że jest inaczej
A potrafisz udowodnić, że to samo dotyczy kwadratów tych długości?Josh pisze: widać to z twierdzenia o istnienia trójkąta: \(\displaystyle{ a+b>c, a+c>b, b+c>a}\)
to samo dotyczy kwadratów tych długości
To wcale nie jest oczywiste; powiedzmy, że mamy dane współliniowe punkty \(\displaystyle{ A,B,C}\) takie, że \(\displaystyle{ AC=1,BC=5}\). Teraz powiedzmy, że znaleźliśmy takie \(\displaystyle{ C^\prime}\), że \(\displaystyle{ AC^\prime=2,BC^\prime=4,5}\). \(\displaystyle{ AC+BC}\) wzrosło, ale \(\displaystyle{ AC^2+BC^2}\) zmalało.