Postać kierunkowa płaszczyzny.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Postać kierunkowa płaszczyzny.

Post autor: Kamil Wyrobek »

W zadaniu chodzi o znalezienie postaci kierunkowej:

\(\displaystyle{ \begin{cases} x-2y+z=4\\2x-3z=1\end{cases}}\)




\(\displaystyle{ \vec{V}=[a,b,c]}\)

\(\displaystyle{ P=(x _{0},y _{0},z _{0})}\)

\(\displaystyle{ \frac{x-x _{0} }{a}=\frac{y-y _{0} }{b}=\frac{z-z _{0} }{c}}\)




\(\displaystyle{ A=(-4,5 \frac{1}{2} , -3)}\)

\(\displaystyle{ B=(2, -\frac{1}{2} , 1)}\)


\(\displaystyle{ \vec{AB} = [2-(-4),-\frac{1}{2}-5 \frac{1}{2}, 1-(-3)]=[6,-5,4]}\)


\(\displaystyle{ \frac{x-2}{6} = \frac{y+ \frac{1}{2} }{-5} = \frac{z-1}{5}}\)


Proszę o sprawdzenie tego zadania. Czy nic nie pominąłem.
Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Postać kierunkowa płaszczyzny.

Post autor: Crizz »

A nie miało być \(\displaystyle{ A= \left( -4,-5 \frac{1}{2} , -3 \right)}\)?
Awatar użytkownika
Kamil Wyrobek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 644
Rejestracja: 24 paź 2010, o 17:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bielsko-Biała
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 60 razy

Postać kierunkowa płaszczyzny.

Post autor: Kamil Wyrobek »

Miało być hmm... co do reszty po poprawce. Reszta jest w porządku rozumiem tak?
Mam na myśli to rozumowania.

dziękuję ^^, dobrej nocy
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Postać kierunkowa płaszczyzny.

Post autor: Crizz »

Tak, reszta OK. Nawzajem:P
ODPOWIEDZ