rownanie okregu
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
rownanie okregu
rozpisalem zaleznosc: y=-x+1 i y=x+1 nie mam pomysłów na rozwiązanie zadania.
powiedzcie chociaż za co sie zabrac
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
rownanie okregu
Bardzo ogólne podejście mogłoby się opierać na wyznaczeniu współrzędnych środka i długości promienia okręgu, wiedząc że środek jest punktem równoodległym od prostych \(\displaystyle{ y=0, y=1-x, y=x+1}\) (skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od prostej i rozwiąż odpowiedni układ równań).
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
rownanie okregu
troche nie rozumiem jak obliczyć współrzędne. obliczyłem promień z wzoru na pole trójkąta mając r i połowę obwodu i wyszedł \(\displaystyle{ -1+ \sqrt{2}}\) .lukasz wytlumaczysz troche dokladniej jak obliczyć ten środek ? albo nie dokładniej a prosciej
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, o 21:23 przez przemstein, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
rownanie okregu
jeśli to jest poprawnie obliczony promień to bardzo łatwo już wyznaczyć równanie okręgu:
\(\displaystyle{ x^2+(y-\frac{\sqrt{2}}{3})^2=(\frac{\sqrt{2}}{3})^2}\).
Pozdrawiam!
\(\displaystyle{ x^2+(y-\frac{\sqrt{2}}{3})^2=(\frac{\sqrt{2}}{3})^2}\).
Pozdrawiam!
-
- Użytkownik
- Posty: 71
- Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sokolow
- Podziękował: 29 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
rownanie okregu
no to teraz wystarczy zmienić ten promień i będzie dobrze. Tamto podejście zaproponowane przez lukasz1804, również byłoby dobre. Nie wiem jak sprawa wygląda z obliczeniami (tzn. gdzie byłoby ich mniej), ale u Ciebie chyba nie jest ich tak dużo. Pozdrawiam!