Jeśli punkty mojego trójkąta są następujące:
\(\displaystyle{ A=(-2;0), B(-7;0), C(-12;10)}\),
\(\displaystyle{ |AB|=5 \; |BC|= 5\sqrt{5} \; |AC|=10\sqrt{2}}\)
To jak w tym przypadku powinienem liczyć pole tego trójkąta ?
Wydzielono z: obliczanie pola trójkąta na płaszczyżnie karte
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 16 mar 2011, o 16:40
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wydzielono z: obliczanie pola trójkąta na płaszczyżnie karte
Ostatnio zmieniony 16 mar 2011, o 18:20 przez Afish, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie podpinaj się pod cudze tematy.
- Vax
- Użytkownik
- Posty: 2913
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Wydzielono z: obliczanie pola trójkąta na płaszczyżnie karte
Po co od razu z Herona
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}|det(\vec{AB},\vec{AC})|}\)
gdzie \(\displaystyle{ det(\vec{AB},\vec{AC})}\) jest wyznacznikiem wektorów \(\displaystyle{ \vec{AB} \wedge \vec{AC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [-5 ; 0]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} = [-10 ; 10]}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}|-50| = \frac{1}{2}\cdot 50 = 25[j^2]}\)
Pozdrawiam.
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}|det(\vec{AB},\vec{AC})|}\)
gdzie \(\displaystyle{ det(\vec{AB},\vec{AC})}\) jest wyznacznikiem wektorów \(\displaystyle{ \vec{AB} \wedge \vec{AC}}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB} = [-5 ; 0]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AC} = [-10 ; 10]}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}|-50| = \frac{1}{2}\cdot 50 = 25[j^2]}\)
Pozdrawiam.