Chciałabym tylko sprawdzić, czy dobrze obliczyłam ze wzoru skróconego mnożenia w zadaniu. Bo na innej stronie znalazłam odpowiedź, w którą trochę wątpię..
\(\displaystyle{ (7-a)^{2}+ (4-b)^{2}= r^{2}}\)
\(\displaystyle{ 7^{2}-2 \cdot 7 \cdot (-a)+ a^{2}+ 4^{2}-2 \cdot 4 \cdot (-b) + b^{2}-r=0}\)
\(\displaystyle{ 49+14a+ a^{2}+16+8b+ b^{2}-r^{2}=0}\)
I nie wiem czy między 49 a 14a jest + czy - ..
nie znoszę matmy.
Napisz równanie okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Napisz równanie okręgu
powinno być \(\displaystyle{ -14a}\) oraz \(\displaystyle{ -8b}\) te minusy we wzorach są już wstawione. Pozdrawiam!