Zadanie z sześcianem ...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kotek2070
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 24
Rejestracja: 26 lis 2006, o 14:19
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Toruń
Podziękował: 22 razy

Zadanie z sześcianem ...

Post autor: kotek2070 »

Zad 1

Jeżeli każdą krawedz szescianu zmniejszymy o 2 cm to jego objetosc zminie sie o 98 ccm (szesciennych)

Oblicz długość krawędzi tego sześcianu ...

Zad 2

Przekata graniastosłupa czworokątnego ma długość 3 cm i tworzy z przekątną podstawy
kąt Alfa = 60 stopni
Oblicz V i P powierzchni całkowitej tego graniastosłupa???
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Zadanie z sześcianem ...

Post autor: Lady Tilly »

Zad 1)
\(\displaystyle{ (a-2)^{3}=a^{3}-98}\)
\(\displaystyle{ a^{3}-6a^{2}+12a-8=a^{3}-98}\)
\(\displaystyle{ -6a^{2}+12a+90=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=2304}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=48}\)
i z tej przyczyny, że długość nie moze być ujemna
\(\displaystyle{ a=5}\)
ODPOWIEDZ