Oblicz długość przekątnej BD równoległoboku ABCD gdy A=(-1,-1), B=(1,0), i C=(2,3).
Ja zrobiłem to poniższe, ale gdzieś jest błąd którego nie mogę znaleźć.
Rozwiązanie: \(\displaystyle{ S( \frac{x _{a}+x _{c} }{2} ; \frac{y _{a}+y _{c} }{2})}\)
\(\displaystyle{ S( \frac{-1+2}{2} ; \frac{1+3}{2})}\)
\(\displaystyle{ S(\frac{1}{2} ; 2 )}\)
x:
\(\displaystyle{ S( \frac{x _{b}+ x _{d} }{2} ; \frac{y _{b}+ y _{d} }{2} )}\)
\(\displaystyle{ \frac{1}{2} ( \frac{a+x _{d} }{2}) / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 1=1+x _{d}}\)
\(\displaystyle{ x _{d} = 0}\)
y, gdzie robie gdzieś błąd:
\(\displaystyle{ 2( \frac{0+y _{d} }{2})}\)
\(\displaystyle{ 4=0+y _{d}}\)
\(\displaystyle{ y _{d} =4}\)
\(\displaystyle{ D=(0,4)}\) a powinno być \(\displaystyle{ D=(0,2)}\)
Długośc przekątnej równoległoboku - łatwe
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
Długośc przekątnej równoległoboku - łatwe
środek pierwszy wyznaczyłeś źle. Konkretnie współrzędną \(\displaystyle{ y}\). Powinno być \(\displaystyle{ \frac{-1+3}{2}=1}\). Pozdrawiam!