Objętość czworościanu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Massami
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 20 paź 2010, o 13:50
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sanok
Podziękował: 1 raz

Objętość czworościanu

Post autor: Massami »

Na jadenym wykładanie facet podał wzór na objętość a w ksiązce nieco się różni. Niebardzo wiem który jest błędny.

\(\displaystyle{ V= \frac{1}{6}|c\circ (a \times b)| \ czy \ V= \frac{1}{8}|c\circ (a \times b)|}\)
Ostatnio zmieniony 10 mar 2011, o 22:54 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości. Symbol iloczynu skalarnego to '\circ', a wektorowego - '\times'.
Awatar użytkownika
JakimPL
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2401
Rejestracja: 25 mar 2010, o 12:15
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 459 razy

Objętość czworościanu

Post autor: JakimPL »

Pierwszy jest poprawny.

\(\displaystyle{ V_{cz} = \frac{1}{6} \left|(a \times b) \circ c \right|}\)
ODPOWIEDZ