rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad

Post autor: przemstein »

witam, mam problem ze zrozumieniem pewnego zadanka. tresc w opisie
\(\displaystyle{ \begin{cases} (x+2) ^{2} + (y-1) ^{2} =5\\ (x+1) ^{2} +(y+1) ^{2} =1 \end{cases}}\)
wyliczylem to z nawiasów odjąłem stronami i wyszła mi funkcja liniowa. chyba to jest zle

także w drugim przykładzie nie wiem jak sie zabrać:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2} +y ^{2} =3\\ (x-2) ^{2} + (y+2) ^{2} =2 \end{cases}}\) czy z tego pierwszego równania: \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} =3}\) mam wyliczyć x ? i potem wstawić to ? czy od razu wstawić \(\displaystyle{ x ^{2}}\)? \(\displaystyle{ x= \sqrt{-y+3}}\)?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad

Post autor: mateuszek89 »

jak wyliczyłeś to co jest w nawiasach i odjąłeś masz jakąś zależność \(\displaystyle{ y=...}\) to podstaw do obojętnie którego równania i wyjdzie równanie kwadratowe ze zmienną \(\displaystyle{ x}\). Jeśli \(\displaystyle{ \Delta>0}\) to będą 2 miejsca przecięcia, jeśli \(\displaystyle{ \Delta=0}\) to te okręgi mają 1 pkt wspólny, a jeśli \(\displaystyle{ \Delta<0}\) brak pkt wspólnych. pozdrawiam!
przemstein
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 71
Rejestracja: 15 mar 2010, o 19:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: sokolow
Podziękował: 29 razy

rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad

Post autor: przemstein »

a jak z drugim przykładem ?
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

rozwiaz graficznie i algebraicznie uklad

Post autor: mateuszek89 »

Tak samo. Wylicz to co w nawiasach 2 równaniu i potem odejmij równania. Znowu będzie zależność \(\displaystyle{ y=...}\) i wstawiasz ją do obojętnie którego równania uzyskując równanie kwadratowe.
ODPOWIEDZ