Okregi o rownaniach
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Okregi o rownaniach
Określ okręgi o równaniach: \(\displaystyle{ (x + 4) ^{2} + (y - 3) ^{2} = 5 i (x - 2) ^{2} + (y + 5) ^{2} = 49}\)
\(\displaystyle{ (x + 4) ^{2} + (y - 3) ^{2} = 5}\)
\(\displaystyle{ S = (-4, 3), r = \sqrt{5} \approx 2,2}\)
\(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y + 5) ^{2} = 49}\)
\(\displaystyle{ S = (2, -5), r = 7}\)
\(\displaystyle{ |S _{1} S _{2}| = \sqrt{(-6) ^{2} + (-8) ^{2} } = \sqrt{100} = 10}\)
\(\displaystyle{ r _{1} + r _{2} = 12 , |r _{1} - r _{2} | = 2}\)
Odp. Okręgi przecinają się
Dobrze wykonałem zadanie?
\(\displaystyle{ (x + 4) ^{2} + (y - 3) ^{2} = 5}\)
\(\displaystyle{ S = (-4, 3), r = \sqrt{5} \approx 2,2}\)
\(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y + 5) ^{2} = 49}\)
\(\displaystyle{ S = (2, -5), r = 7}\)
\(\displaystyle{ |S _{1} S _{2}| = \sqrt{(-6) ^{2} + (-8) ^{2} } = \sqrt{100} = 10}\)
\(\displaystyle{ r _{1} + r _{2} = 12 , |r _{1} - r _{2} | = 2}\)
Odp. Okręgi przecinają się
Dobrze wykonałem zadanie?
Ostatnio zmieniony 7 mar 2011, o 20:27 przez Kamilo18, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kacperdev
- Użytkownik
- Posty: 3260
- Rejestracja: 23 mar 2010, o 19:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 17 razy
- Pomógł: 686 razy
Okregi o rownaniach
\(\displaystyle{ (x - 2) ^{2} + (y + 5) ^{2} = 49}\)
\(\displaystyle{ S = (2, -5), r = \sqrt{7} \approx 2,6}\) !!!
\(\displaystyle{ R= \sqrt{49} =7}\)
\(\displaystyle{ S = (2, -5), r = \sqrt{7} \approx 2,6}\) !!!
\(\displaystyle{ R= \sqrt{49} =7}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 87
- Rejestracja: 18 paź 2009, o 21:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 15 razy
Okregi o rownaniach
Jeżeli by były rozłaczne to by musiały spełniać ten wzór: \(\displaystyle{ |S _{1} S _{2} | > r _{1} + r _{2}}\), a przecież z tego wygląda że pasuje tylko ten wzór: \(\displaystyle{ |r _{1} - r _{2} | < |S _{1} S _{2} | < r _{1} + r _{2}}\).