wyznacz równanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kalkulat0r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 2 razy

wyznacz równanie okręgu

Post autor: kalkulat0r »

Rozwiązuję właśnie zadania z informatora maturalnego, niestety mam mam z kilkoma problem. Może ktoś mógłby mi pomóc, oto jedno z nich:

Wyznacz równanie okręgu o środku \(\displaystyle{ S = (3, -5)}\) przechodzącego przez początek układu współrzędnych.
Chr1s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 1 raz

wyznacz równanie okręgu

Post autor: Chr1s »

Wyznacz promień ze wzoru na długość odcinka SO (O-początek układu współrzędnych), powinno wyjść \(\displaystyle{ r=\sqrt[]{34}}\)
kalkulat0r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 2 razy

wyznacz równanie okręgu

Post autor: kalkulat0r »

wyszło mi \(\displaystyle{ \sqrt{13}}\), nie wiem czy to poprawny wynik Ale jeśli tak to co dalej ?
Chr1s
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 6 mar 2011, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zambrów
Pomógł: 1 raz

wyznacz równanie okręgu

Post autor: Chr1s »

\(\displaystyle{ \sqrt{(0+3) ^{2}+(0-5) ^{2}}= \sqrt{34}}\) i podstawiasz do wzoru \(\displaystyle{ (x-a) ^{2}+(y-b) ^{2}=r ^{2}}\) ,gdzie \(\displaystyle{ a=3}\) i \(\displaystyle{ b=-5}\) i gotowe:P
kalkulat0r
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 lut 2011, o 23:03
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 2 razy

wyznacz równanie okręgu

Post autor: kalkulat0r »

Aaaaaa <załamka> dzięki
ODPOWIEDZ