Witam.
Narazie nie wpadłem na rozwiązanie tego zadania.Brzmi ono tak :
Bok AB równoległoboku ABCD jest zawarty w prostej o równaniu \(\displaystyle{ 3x - 2y -5 +0}\) a jednym z wierzchołków jest punkt \(\displaystyle{ D= ( -3 , 7)}\) . Wyznacz równanie prostej zawierającej bok CD oraz AD , jeśli wiesz,że bok AD tworzy z osią X \(\displaystyle{ \sphericalangle}\) \(\displaystyle{ 135^{o}}\).
Na pewno wiecie jak to rozwiązać .
Pozdrawiam.
Zadanie z równoległobokiem.
- LecHu :)
- Użytkownik
- Posty: 953
- Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: BFGD
- Podziękował: 16 razy
- Pomógł: 162 razy
Zadanie z równoległobokiem.
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{2}x-5}\)
AB||CD => prosta zawierająca w sobie bok CD ma ten sam współ. kierunkowy co w/w.
\(\displaystyle{ y'=\frac{3}{2}x+b}\)
Podstawiam do tego równania współ. podanego punktu D.
\(\displaystyle{ 7=\frac{3}{2}{\cdot}(-3)+b => b=11,5}\)
Współczynnik kierunkowy to to samo co tg kąta nachylenia prostej do osi OX.
\(\displaystyle{ y''=tg(135)x+b}\)
Znowu podstawiamy z punktu D:
\(\displaystyle{ 7=-(-3)+b => b=4}\)
AB||CD => prosta zawierająca w sobie bok CD ma ten sam współ. kierunkowy co w/w.
\(\displaystyle{ y'=\frac{3}{2}x+b}\)
Podstawiam do tego równania współ. podanego punktu D.
\(\displaystyle{ 7=\frac{3}{2}{\cdot}(-3)+b => b=11,5}\)
Współczynnik kierunkowy to to samo co tg kąta nachylenia prostej do osi OX.
\(\displaystyle{ y''=tg(135)x+b}\)
Znowu podstawiamy z punktu D:
\(\displaystyle{ 7=-(-3)+b => b=4}\)