współrzędne wierzchołka trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lisekpk
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 103
Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PL
Podziękował: 13 razy

współrzędne wierzchołka trójkąta

Post autor: lisekpk »

Dany jest trójkąt równoramienny ABC o kącie prostym przy wierzchołku C i wierzchołkach
\(\displaystyle{ A=(1,4) , B=(7,2)}\). Wyznacz współrzędne C.

No dobrze, próbowałem rozwiązać to zadanie no i nie wychodzi :/
Wyliczyłem środek odcinka AB, jego współrzędne \(\displaystyle{ S=(4,3)}\), równanie prostej zawierającej punkty A i B (nazwałem ją k), stworzyłem 1. równanie na współrzędne \(\displaystyle{ C}\) ze wzoru na odległość punktu od prostej,
a drugie równanie na prostą prostopadłą do k no i powstał mi układ równań,
jednak rozwiązania są nieprawidłowe :/

Naprowadźcie mnie :/
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

współrzędne wierzchołka trójkąta

Post autor: mateuszek89 »

to pokaż dalsze wyniki, a my sprawdzimy czy i gdzie jest błąd.
ODPOWIEDZ