Witam.
Mam takie pytanie, czy w tym zadaniu jakoś mogę posłużyć się pochodną funkcji w obliczeniach?
Treść:
Punkty \(\displaystyle{ A=(1, \sqrt{3}) , B=(5,5 \sqrt{3})}\) są wierzchołkami trójkąta równobocznego. Wyznacz współrzędne wierzchołka C.
pochodna i jej zastosowanie
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
pochodna i jej zastosowanie
Nie. to jest zadanie z geometrii analitycznej. Zrobisz je albo z układu równań dwóch prostych albo z wektorów.
Natomiast Twoje pytanie świadczy o tym, że nie rozumiesz/nie wiesz czym są pochodne i do czego służy to narzędzie matematyczne.
Natomiast Twoje pytanie świadczy o tym, że nie rozumiesz/nie wiesz czym są pochodne i do czego służy to narzędzie matematyczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 103
- Rejestracja: 4 paź 2010, o 16:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 13 razy
pochodna i jej zastosowanie
wyznaczyłem \(\displaystyle{ |AB|=8}\)
prostą \(\displaystyle{ k}\) zawierającą \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) \(\displaystyle{ y = \sqrt{3}x}\)
środek AB,\(\displaystyle{ S=(3, \sqrt{3})}\)
wysokość trójkąta, czyli \(\displaystyle{ |CS|=4 \sqrt{3}}\)
No i co dalej? :>
prostą \(\displaystyle{ k}\) zawierającą \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ B}\) \(\displaystyle{ y = \sqrt{3}x}\)
środek AB,\(\displaystyle{ S=(3, \sqrt{3})}\)
wysokość trójkąta, czyli \(\displaystyle{ |CS|=4 \sqrt{3}}\)
No i co dalej? :>
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
pochodna i jej zastosowanie
Wyznacz równanie prostej \(\displaystyle{ l}\) przechodzącej przez \(\displaystyle{ S}\), prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ AB}\).
Następnie, korzystając ze wzoru na odległość punktu od prostej, zapisz zdanie "punkt \(\displaystyle{ C}\) jest odległy od prostej \(\displaystyle{ AB}\) o \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)"
ALBO
korzystając ze wzoru na odległość dwóch punktów, zapisz zdanie "odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od punktu \(\displaystyle{ S}\) wynosi \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)".
Masz układ dwóch równań (powyższe zdanie + równanie prostej \(\displaystyle{ l}\)). Z tego układu wyliczasz odpowiedź.
Następnie, korzystając ze wzoru na odległość punktu od prostej, zapisz zdanie "punkt \(\displaystyle{ C}\) jest odległy od prostej \(\displaystyle{ AB}\) o \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)"
ALBO
korzystając ze wzoru na odległość dwóch punktów, zapisz zdanie "odległość punktu \(\displaystyle{ C}\) od punktu \(\displaystyle{ S}\) wynosi \(\displaystyle{ 4\sqrt{3}}\)".
Masz układ dwóch równań (powyższe zdanie + równanie prostej \(\displaystyle{ l}\)). Z tego układu wyliczasz odpowiedź.