prosta \(\displaystyle{ y=\frac{3}{2}x-1}\) przecina boki AB i AC trojkata ABC odpowiednio w punktach K i L.
Wiedzac, ze \(\displaystyle{ a=(3,7) b=(6,1) c=(9,9)}\)
Oblicz pole AKL
Z moich blednych obliczen\(\displaystyle{ K(6,8) L(4,5)}\) a pozniej pole trojakata z wzoru z wektory odp w ksiazce inna.
Ja robiłem tak:
-wyzanczyłem rownanie prostej AB \(\displaystyle{ y=-2x+13}\)
potem sprawdzilem gdzie sie prztna proste AB i dana w zadaniu mam punkt L a punkt K znalazlem podobnie
prosze o pomoc ale nie o wynik tylko o sposob rozwiazania tego zadania, dzieki
pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
pole trójkąta
podaj teraz jaki punkt przecięcia wyszedł Ci tych prostych. Bo ta prosta która przechodzi przez punkty \(\displaystyle{ A,B}\) jest ok. Dalej podaj równanie prostej przechodzącej przez \(\displaystyle{ A,C}\) i ten punkt przecięcia. Będziemy sprawdzali. Pozdrawiam!