Współrzędne trójkta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
pumeks
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 8 sty 2011, o 20:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

Współrzędne trójkta

Post autor: pumeks »

Punkt a=(4, -2) jest wierzchołkiem trójkąta ABC. Bok BC tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu x+2y=8, a wysokość poprowadzona z wierzchołka C zawiera się w prostej o równaniu x-y+1=0. Oblicz współrzędne wierzchołków B i C.
Proszę o pomoc.
mateuszek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1106
Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: toruń
Pomógł: 153 razy

Współrzędne trójkta

Post autor: mateuszek89 »

oblicz współrzędne wierzchołka \(\displaystyle{ C}\) jako przecięcie tych prostych. Aby znaleźć współrzędne ostatniego punktu poprowadź prostopadłą do wysokości przechodzącą przez punkt \(\displaystyle{ A}\), a następnie znajdź punkt przecięcia odpowiednich prostych. Pozdrawiam!
ODPOWIEDZ