Obliczane wartości m

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
lgxxi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 10 mar 2010, o 18:29
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gyu

Obliczane wartości m

Post autor: lgxxi »

Mam tutaj mały problem z zadanie o treści -
Oblicz wartość m, wiedzac że proste p i l sa prostopadłe, gdy:
p: \(\displaystyle{ y=(m+1)x + 3}\) , r: \(\displaystyle{ y= \frac{1}{2m-4}x +1}\)

Obliczam:
Korzystam z zależności \(\displaystyle{ a _{1}\cdot a _{2} = -1}\), czyli

\(\displaystyle{ (m+1)(2m-4)=-1}\)
\(\displaystyle{ 2m ^{2} -4m + 2m - 4 = -1}\)
\(\displaystyle{ 2m ^{2} -2m - 3 = 0}\)
\(\displaystyle{ \Delta =28}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta} = 2 \sqrt{7}}\)

\(\displaystyle{ m _{1}}\) i \(\displaystyle{ m _{2}}\) oczywiscie wychodzi źle.

Kiedy robie to tym sposobem, czyli \(\displaystyle{ a _{1} = - \frac{1}{a _{2} }}\), to wychodzi dobrze

\(\displaystyle{ m+1=-2m+4}\)
\(\displaystyle{ m=1}\) (wynik poprawny).

Dlatego pytam się, dlaczego, gdy liczę pierwszym sposobem, za pomocą f. kwadratowej, to wynik wychodzi źle, a drugim sposobem wynik wychodzi dobrze?
Ostatnio zmieniony 2 mar 2011, o 19:01 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach [latex] [/latex].
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Obliczane wartości m

Post autor: sigmaIpi »

bo za \(\displaystyle{ a_2}\) wstawiasz tylko mianownik a przecież \(\displaystyle{ a_2}\) jest w postaci ułamka (w pierwszym sposobie)

W drugim masz dobrze bo odwróciłeś ułamek.
ODPOWIEDZ