Równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
eyf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie płaszczyzny

Post autor: eyf »

Dane są punkt \(\displaystyle{ C(2,-1,-2)}\), oraz wektor \(\displaystyle{ \vec{a}=\left[ 1,2,1\right]}\). Wyznaczyć płaszczyznę \(\displaystyle{ \pi}\) taką, że \(\displaystyle{ C\in \pi}\) oraz \(\displaystyle{ \pi \perp \vec{a}}\)

Jak to zrobić? Proszę o pomoc.
Ostatnio zmieniony 2 mar 2011, o 09:58 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: »

Wskazówka: \(\displaystyle{ \vec{a}}\) jest wektorem normalnym płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\).

Q.
eyf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 12:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Równanie płaszczyzny

Post autor: eyf »

Czyli będzie poprostu:
\(\displaystyle{ (x-2)+2(y+1)+(z+2)=0}\)?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: »

Zgadza się.

Q.
ODPOWIEDZ