Niewielki problem : symetria względem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
tomowolf
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 25 lut 2011, o 18:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Slask

Niewielki problem : symetria względem prostej

Post autor: tomowolf »

Mam problem. Do rzeczy:
Znajdz obraz prostej k w symetrii wzgledem prostej l
i mam podane proste:
\(\displaystyle{ k: y=2x-1}\)
\(\displaystyle{ l: 2x-3y+2=0}\)
i teraz wiadomo szukam prostopadlej do l
i mam:
\(\displaystyle{ -3x-2y+C=0}\)

\(\displaystyle{ C=-2}\)<- tu leży problem, w jaki sposob moge dojsc do tego C ? Nie mam zielonego pojęcia. Powtarzam sobie wiadomosci z I klasy i akurat tego nie pamietam, reszte wiem co i jak z tym dalej zrobic.
Chodzi mi konkretnie o to, czemu to C jest równe minus 2.

Edit!!
Nieaktualne.
Ostatnio zmieniony 25 lut 2011, o 19:08 przez tomowolf, łącznie zmieniany 1 raz.
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Niewielki problem : symetria względem prostej

Post autor: sigmaIpi »

To zależy od tego przez jaki punkt przechodzi prosta. Pokaż jak rozwiązujesz zadanie.
ODPOWIEDZ