Udow. posługując sie wzorami na sym.srodkowa że jest izometr

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
bmw994
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 24 lis 2010, o 17:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Himalaje
Podziękował: 7 razy

Udow. posługując sie wzorami na sym.srodkowa że jest izometr

Post autor: bmw994 »

Witajcie mam takie zadanko a hego tresc brzmi : Wykaz posługując sie wzorami na symetrie srodkowa ze jest ona izometrią. Prosze o pomoc bo cos mi to nie wychodzi ... drugi sposób to z przystawania tro. to wiem


pzdr i thx z góry
szw1710

Udow. posługując sie wzorami na sym.srodkowa że jest izometr

Post autor: szw1710 »

Punkt \(\displaystyle{ A'(x',y')}\) jest obrazem \(\displaystyle{ A(x,y)}\) w symetrii względem punktu \(\displaystyle{ O(a,b)}\) wtedy i tylko wtedy gdy \(\displaystyle{ \vec{OA'}=\vec{AO}}\).

Wobec tego

\(\displaystyle{ x'-a=a-x,\quad y'-b=b-y}\)

i mamy wzory na symetrię:

\(\displaystyle{ x'=2a-x,\quad y'=2b-y}\).

teraz bierzemy dwa punkty: \(\displaystyle{ A(x_A,y_A)}\) i podobnie B. Mamy sprawdzić, że \(\displaystyle{ A'B'=AB}\).

Ale \(\displaystyle{ AB=\sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}}\)

Z kolei

\(\displaystyle{ A'B'=\sqrt{(x_{B'}-x_{A'})^2+(y_{B'}-y_{A'})^2}}\)

Jednak \(\displaystyle{ x_{B'}-x_{A'}=(2a-x_B)-(2a-x_A)=x_A-x_B}\), podobnie

\(\displaystyle{ y_{B'}-y_{A'}=y_A-y_B}\), zatem

\(\displaystyle{ A'B'=\sqrt{(x_A-x_B)^2+(y_A-y_B)^2}=\sqrt{(x_B-x_A)^2+(y_B-y_A)^2}=AB}\),

co należało wykazać.
ODPOWIEDZ