Wyznacz rownanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Wyznacz rownanie prostej

Post autor: Pulpecik »

Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkt\(\displaystyle{ A(-3,2)}\) i prostopadlej do prostej
\(\displaystyle{ y= \frac{2}{3} x}\)

-- 24 lut 2011, o 15:17 --

jesli \(\displaystyle{ y= \frac{2}{3} x}\) to wspolczynnik kierunkowy prostowadlej bedzie wynosil \(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2} x}\)?

-- 24 lut 2011, o 15:25 --

\(\displaystyle{ b=-2,5}\)

-- 24 lut 2011, o 15:26 --

rownanie prostej prostopadlej \(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2} x+2,5}\)-- 24 lut 2011, o 15:27 --Sprawdzi Mi to ktos?
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Wyznacz rownanie prostej

Post autor: sigmaIpi »

\(\displaystyle{ b=-2,5}\)
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Wyznacz rownanie prostej

Post autor: Pulpecik »

no tak mam...
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Wyznacz rownanie prostej

Post autor: sigmaIpi »

w twoim poście znajdują się obie opcje
Pulpecik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 217
Rejestracja: 17 lut 2011, o 14:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Milicz
Podziękował: 22 razy

Wyznacz rownanie prostej

Post autor: Pulpecik »

\(\displaystyle{ y=- \frac{3}{2}x-2,5}\)
sigmaIpi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 492
Rejestracja: 1 paź 2010, o 18:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 53 razy

Wyznacz rownanie prostej

Post autor: sigmaIpi »

dobrze jest
ODPOWIEDZ