Środek okręgu, dane trzy punkty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
gradziok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 23 lut 2011, o 17:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Środek okręgu, dane trzy punkty

Post autor: gradziok »

Mam zadanie z matematyki, z którym nie mogę sobie poradzić:

Punkty A=(-1,1) B=(-1,-3) C=(5,-3) leżą na jednym okręgu. Jakie są współrzędne środka okręgu?

Bardzo proszę o szybką pomoc.
Z góry dziękuję =)
Ostatnio zmieniony 23 lut 2011, o 22:22 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Środek okręgu, dane trzy punkty

Post autor: Crizz »

Wskazówka: symetralna każdej cięciwy przechodzi przez środek okręgu (wystarczy znaleźć punkt przecięcia symetralnych dwóch cięciw).
ODPOWIEDZ