Rzut pionowy na punkt na płaszczyźnie R3

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
ChiefX5
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 30 sty 2011, o 15:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Rzut pionowy na punkt na płaszczyźnie R3

Post autor: ChiefX5 »

Byłbym wdzieczny za rozwiązanie takiego zadania :
Wyznacz rzut pionowy na punkt \(\displaystyle{ P_{o} = (-3,2,0)}\) na płaszczyznę o równaniu \(\displaystyle{ x-y+2x-3=0}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Rzut pionowy na punkt na płaszczyźnie R3

Post autor: Crizz »

Miało chyba być \(\displaystyle{ x-y+2z-3=0}\)?

Wyznacz prostą prostopadłą do podanej płaszczyzny, przechodzącą przez \(\displaystyle{ P_0}\) (jej wektorem kierunkowym jest wektor normalny płaszczyzny \(\displaystyle{ [1,-1,2]}\)). Szukanym punktem jest punkt wspólny płaszczyzny i tej prostej.
ODPOWIEDZ