Znaleźć odległość między prostymi l1 i l2
\(\displaystyle{ l_1: \begin{cases} x = 3 - t \\ y = 2 - t \\ z = 1 + 2t \end{cases} \\
l_2: \begin{cases} 2x - 2y - 3z = 0 \\ x - 2y + 4z + 2 = 0 \end{cases}}\)
Ok, wyznaczam sobie wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ l_1}\), czyli:
\(\displaystyle{ \vec{u} = [-1, -1, 2]}\)
Następnie obliczam iloczyn wektorowy wektorów \(\displaystyle{ \vec{a} = [2, -2, -3]}\) i \(\displaystyle{ \vec{b} = [1, -2, 4]}\) dla drugiej prostej:
\(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b} = [-14, -11, -2]}\)
Obliczam układ równań dla l2 i mam:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = t \\ y = \frac{11}{14}t + \frac{6}{14} \\ z = \frac{1}{7}t - \frac{2}{7} \end{cases}}\)
Wyznaczam sobie jakis punkt, np. dla \(\displaystyle{ t=0}\)
\(\displaystyle{ P = \left( 0, \frac{6}{14} , - \frac{2}{7} \right)}\)
Zapisuje prosta w postaci parametrycznej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} x = -14t \\ y = \frac{6}{14} - 11t \\ z = - \frac{2}{7} - 2t \end{cases}}\)
Do tej pory mniej wiecej wiedzialem co robie, ale dalej juz nie mam pojecia:
Licze wektor miedzy punktem na jednej prostej, a punktem na drugiej:
\(\displaystyle{ P_1 = \left( 3,2,1 \right) \\
P_2 = \left( 0, \frac{6}{14} , - \frac{2}{7} \right) \\
\vec{P_1P_2} = \left[ -3, - \frac{22}{14} , - \frac{9}{7} \right]}\)
Teraz mnoze wektor kierunkowy prostej \(\displaystyle{ l_1}\) z wektorem \(\displaystyle{ P_1P_2}\), podstawiam do wzoru i wychodzi mi totalnie zle.
Prosze o wskazanie bledu w toku mojego myslenia i skorygowanie go.
Pozdrawiam.
Znaleźć odległość między prostymi
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć odległość między prostymi
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 11:14 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 7922
- Rejestracja: 18 mar 2009, o 16:24
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 1672 razy
Znaleźć odległość między prostymi
Znajdujesz wektor kierunkowy płaszczyzny prostopadłej do prostych \(\displaystyle{ l_{1}, l_{2}}\) jako iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych tych prostych.
Piszesz równanie tej płaszczyzny przechodzącej np. przez punkt P.
Znajdujesz współrzędne punktów 'przebicia' płaszczyzny prostymi.
Obliczasz odległość tych punktów.
Piszesz równanie tej płaszczyzny przechodzącej np. przez punkt P.
Znajdujesz współrzędne punktów 'przebicia' płaszczyzny prostymi.
Obliczasz odległość tych punktów.
-
- Użytkownik
- Posty: 10
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 14:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WAWA
- Podziękował: 2 razy
Znaleźć odległość między prostymi
No to juz mamjanusz47 pisze:Znajdujesz wektor kierunkowy płaszczyzny prostopadłej do prostych \(\displaystyle{ l_{1}, l_{2}}\) jako iloczyn wektorowy wektorów kierunkowych tych prostych.
Czyli w rownaniu ogolnym plaszczyzny, czyli \(\displaystyle{ Ax + By + Cz + D = 0}\) podstawiam wektor kierunkowy i wspolrzedne punktu?Piszesz równanie tej płaszczyzny przechodzącej np. przez punkt P.
Wyszlo mi: \(\displaystyle{ -14x -11y -2z + \frac{58}{14}}\)
w jaki sposob?Znajdujesz współrzędne punktów 'przebicia' płaszczyzny prostymi.
w jaki sposob?Obliczasz odległość tych punktów.
Ostatnio zmieniony 24 lut 2011, o 11:15 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Znaleźć odległość między prostymi
Nie sprawdzałem obliczeń.
W równaniu płaszczyzny brakuje oczywiście "\(\displaystyle{ =0}\)". Podstaw do równania płaszczyzny przepisy na \(\displaystyle{ x,y,z}\) z równania parametrycznego prostej, oblicz \(\displaystyle{ t}\), podstaw do równania prostej i masz szukany punkt. Analogicznie dla drugiej prostej.
W równaniu płaszczyzny brakuje oczywiście "\(\displaystyle{ =0}\)". Podstaw do równania płaszczyzny przepisy na \(\displaystyle{ x,y,z}\) z równania parametrycznego prostej, oblicz \(\displaystyle{ t}\), podstaw do równania prostej i masz szukany punkt. Analogicznie dla drugiej prostej.
celebes pisze:w jaki sposob?Obliczasz odległość tych punktów.