Styczna do wykresu funkcji

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
slobodan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 22 lut 2011, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kr

Styczna do wykresu funkcji

Post autor: slobodan »

Zadanie jest następujące:
Napisać równanie stycznej do wykresu funkcji \(\displaystyle{ f(x)=lncos2x}\) w punkcie: \(\displaystyle{ (\frac{\pi}{4},f(\frac{\pi}{4}))}\)

Wg mnie styczna nie istnieje ponieważ \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) nie należy do dziedziny funkcji, ale kto wie...
Ostatnio zmieniony 22 lut 2011, o 18:31 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
Szemek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4819
Rejestracja: 10 paź 2006, o 23:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 43 razy
Pomógł: 1407 razy

Styczna do wykresu funkcji

Post autor: Szemek »

slobodan pisze:Wg mnie styczna nie istnieje ponieważ \(\displaystyle{ \frac{\pi}{4}}\) nie należy do dziedziny funkcji
Masz rację, dlatego nie można napisać równania stycznej do wykresu w tym punkcie.
ODPOWIEDZ