oblicz iloczyn skalarny wektor ow a i b jeżeli:

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
ptty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 lis 2010, o 11:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

oblicz iloczyn skalarny wektor ow a i b jeżeli:

Post autor: ptty »

1) \(\displaystyle{ a=5,\ b=6,\ (a,b)=\frac{1}{3}\pi}\)
i korzystam z def iloczynu skalarnego , podstawiam i obliczam
i wychodzi mi, ze = 15 a wg odpowiedzi powinno byc \(\displaystyle{ 15 \sqrt{3}}\) dlaczego?
Ostatnio zmieniony 21 lut 2011, o 10:57 przez tometomek91, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Poprawa wiadomości.
Awatar użytkownika
sea_of_tears
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1641
Rejestracja: 2 lis 2007, o 20:13
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 30 razy
Pomógł: 548 razy

oblicz iloczyn skalarny wektor ow a i b jeżeli:

Post autor: sea_of_tears »

\(\displaystyle{ 5\cdot 6\cdot cos(\frac{\pi}{6})=30\cdot \frac{\sqrt3}{2}=15\sqrt3}\)
Awatar użytkownika
ptty
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 lis 2010, o 11:39
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy

oblicz iloczyn skalarny wektor ow a i b jeżeli:

Post autor: ptty »

skąd \(\displaystyle{ cos(\frac{\pi}{6})}\) skoro w temacie zadania było podane \(\displaystyle{ (a,b)=\frac{1}{3}\pi}\)?
ODPOWIEDZ