równanie promienia

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
je?op
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 408
Rejestracja: 8 gru 2009, o 20:19
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocek
Podziękował: 140 razy
Pomógł: 8 razy

równanie promienia

Post autor: je?op »

Promień świetlny wysłany z punktu \(\displaystyle{ A=(5,9)}\) odbija się od osi OX w punkcie \(\displaystyle{ B=(2,0),}\) a następnie odbija się od osi OY. Znajdź równanie prostej, po której porusza się promień po odbiciu od osi OY.

obliczyłem tylko równanie prostej AB, \(\displaystyle{ y=3x-6,}\)
dalej kompletnie nie wiem jak to ruszyć, prosiłbym o pomoc z tym zadaniem
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

równanie promienia

Post autor: piasek101 »

Kąt padania równy kątowi odbicia - czy jakoś tak.
ODPOWIEDZ