Zamiana z postaci ogólnej na kierunkową i na odwrót

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
patrycja99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 lut 2011, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa

Zamiana z postaci ogólnej na kierunkową i na odwrót

Post autor: patrycja99 »

Witam, czy mógłby ktoś wytłumaczyć mi na jakimś przykładzie jak to zrobić?
Przykładowo mam napisać równanie prostej w postaci ogólnej y = 3x - 2
sushi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3424
Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Szczecin
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 476 razy

Zamiana z postaci ogólnej na kierunkową i na odwrót

Post autor: sushi »

to przenosisz wszystko na jedna strona

\(\displaystyle{ -3x+y+2=0}\) i koniec
nondum
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 20 lut 2011, o 13:34
Płeć: Kobieta

Zamiana z postaci ogólnej na kierunkową i na odwrót

Post autor: nondum »

Ogólny wzór na ogólną postać prostej: Ax + By + C = 0, więc musisz przyrównać to do zera:

y = 3x - 2, czyli - 3x + y + 2= 0

Mam nadzieję, że jakoś pomogłam w zrozumieniu.
patrycja99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 15 lut 2011, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: wwa

Zamiana z postaci ogólnej na kierunkową i na odwrót

Post autor: patrycja99 »

dzięki
ODPOWIEDZ