Napisz równanie okręgu.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Napisz równanie okręgu.

Post autor: rolnik41 »

Napisz równanie okręgu przechodzącego przez punkt \(\displaystyle{ P=(1,0)}\) i stycznego do prostych określonych równaniami \(\displaystyle{ x+y-2=0}\) oraz \(\displaystyle{ x+y+3=0}\)

Wyznaczyłem równanie zakładając że odległość środka od tych dwóch prostych jest taka sama.
\(\displaystyle{ 2y=-2x-1}\)

Teraz nie wiem jak to połączyć tym punktem....
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Napisz równanie okręgu.

Post autor: Chromosom »

odleglosc srodka do tego punktu tez taka sama musi byc
ODPOWIEDZ