Wykazac prawdziwosc.
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 6 razy
Wykazac prawdziwosc.
Prosze o pomoc
Na płaszczyźnie dane jest pięć punktów \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) i \(\displaystyle{ K}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ KA+KB+KC+KD=4KP}\), gdzie \(\displaystyle{ P}\) jest środkiem odcinka łączącego środki odcinków \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\).
oczywiscie chodzi o wektory ale po przeanalizowaniu calego rysunku nie mam pojecia od czego zaczac ;/
Dziekuje.
Na płaszczyźnie dane jest pięć punktów \(\displaystyle{ A,B,C,D}\) i \(\displaystyle{ K}\). Wykazać, że \(\displaystyle{ KA+KB+KC+KD=4KP}\), gdzie \(\displaystyle{ P}\) jest środkiem odcinka łączącego środki odcinków \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\).
oczywiscie chodzi o wektory ale po przeanalizowaniu calego rysunku nie mam pojecia od czego zaczac ;/
Dziekuje.
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 19:02 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wykazac prawdziwosc.
ja bym zapisal w ukladzie kartezjanskim wszystko, wprowadzil wspolrzedne \(\displaystyle{ x_A,y_A,x_B,\ldots}\) i potem wspolrzedne srodkow odcinkow latwo znalezc i udowodnic co trzeba
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 6 razy
Wykazac prawdziwosc.
Chromosom pisze:ja bym zapisal w ukladzie kartezjanskim wszystko, wprowadzil wspolrzedne \(\displaystyle{ x_A,y_A,x_B,\ldots}\) i potem wspolrzedne srodkow odcinkow latwo znalezc i udowodnic co trzeba
Jestem wdzieczna za pomoc ale wykladowca, powiedzial ze to widac z rysunku tylko trzeba to rozwiazac wektorami, tylko probuje i nie wychodzi mi w ogole
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 6 razy
Wykazac prawdziwosc.
No to ja tym bardziej No niby KA KB KC KD to wektory ale przekladajac to wszystko do tego punktu laczacego srodki to nic nie wychodzi, a na pewno nie ta prawdziwoscChromosom pisze:do czego tutaj mozna wektory wykorzystac to nie wiem, chyba ze wektor odleglosci
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 18 lut 2011, o 18:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 6 razy
Wykazac prawdziwosc.
\(\displaystyle{ \vec{KA} + \vec{KB} + \vec{KC} + \vec{KD} = \vec{4KP}}\)
robiac rysunek pomocniczy odczytalam ze ( pewnie zle ) wyszly 2 trojkaty ABK po przedluzeniu mozna uzyc reguly rownolegloboku.
\(\displaystyle{ \vec{KC} + \frac{1}{2} \vec{GH} + \frac{1}{2} \vec{CD} - \vec{KD}}\)
i jako ze jestem lewa z geometrii to totalnie wiem ze pomieszalam i jest zle, ale jestem w kropce konkretnej
-- 18 lut 2011, o 20:45 --
dobra z tego co widze to nawet nie umiem tego zapisac w tym formacie czy jakos tak, przepraszam ze zawracalam glowe, totalna porazka ;p
pozdrawiam
robiac rysunek pomocniczy odczytalam ze ( pewnie zle ) wyszly 2 trojkaty ABK po przedluzeniu mozna uzyc reguly rownolegloboku.
\(\displaystyle{ \vec{KC} + \frac{1}{2} \vec{GH} + \frac{1}{2} \vec{CD} - \vec{KD}}\)
i jako ze jestem lewa z geometrii to totalnie wiem ze pomieszalam i jest zle, ale jestem w kropce konkretnej
-- 18 lut 2011, o 20:45 --
dobra z tego co widze to nawet nie umiem tego zapisac w tym formacie czy jakos tak, przepraszam ze zawracalam glowe, totalna porazka ;p
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 19:58 przez Chromosom, łącznie zmieniany 3 razy.
Powód: prosze zamykac wyrazenia matematyczne w klamry[latex][/latex]
Powód: prosze zamykac wyrazenia matematyczne w klamry
-
- Moderator
- Posty: 10365
- Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 127 razy
- Pomógł: 1271 razy
Wykazac prawdziwosc.
jesli jeszcze raz bedziesz edytowac w niepoprawny sposob wczesniej poprawiony zapis to post poleci do kosza. Jesli chodzi o zadanie to nie wiem jak to zrobic uzywajac wektorow, przynajmniej ja uwazam ze jest to niepotrzebne kombinowanie, chociaz mozliwe ze wtedy znacznie latwiej jest niz tak jak ja mowilem, ktos inny bedzie wiedzial pewnie