Równania płaszczyzny i prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
stu_dent
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 lut 2011, o 13:26
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska

Równania płaszczyzny i prostej

Post autor: stu_dent »

Wyznaczyć równanie ogólne i parametryczne plaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A(2,3,5), B(3,4,7), C(4,1,6)}\).
Wyznaczyc równanie kierunkowe prostej l prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\) przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ D(1,2,4)}\)
Obliczyć odleglośc punktu \(\displaystyle{ D}\) od płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 20:25 przez , łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach [latex][/latex].
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Równania płaszczyzny i prostej

Post autor: Chromosom »

1. 2 wektory np \(\displaystyle{ \overrightarrow{AB},\overrightarrow{AC}}\) wez pod uwage i wyznacz wektor do nich prostopadly, w ten sposob otrzymasz wspolczynniki \(\displaystyle{ A,B,C}\)
2. ta prosta ma byc prostopadla do obu wektorow, odpowiedni uklad rownan wystarczy
ODPOWIEDZ