Jednokładność na płaszczyźnie, obraz odcinka

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
rolnik41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 472
Rejestracja: 3 gru 2007, o 14:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 241 razy
Pomógł: 4 razy

Jednokładność na płaszczyźnie, obraz odcinka

Post autor: rolnik41 »

W jednokładności o środku \(\displaystyle{ S=(2,3)}\) i skali \(\displaystyle{ k=2}\) obrazem odcinka \(\displaystyle{ AB}\), gdzie \(\displaystyle{ A=(5,8)}\) i \(\displaystyle{ B=(7,2)}\), jest odcinek \(\displaystyle{ A'B'}\). Oblicz współrzędne punktów \(\displaystyle{ A'}\) i \(\displaystyle{ B'}\).

Moja (błędna) propozycja to zrobić to wektorami:

\(\displaystyle{ \vec{AS} \cdot k= \vec{SA'}}\) gdzie \(\displaystyle{ A'=(x,y)}\)
\(\displaystyle{ \vec{BS} \cdot k= \vec{SB'}}\) gdzie \(\displaystyle{ B'=(z,m)}\)
Ostatnio zmieniony 18 lut 2011, o 12:08 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat nie powinien być początkiem treści pierwszego posta ani początkiem treści zadania.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jednokładność na płaszczyźnie, obraz odcinka

Post autor: piasek101 »

Poszukaj definicji jednokładności - to zobaczysz swój błąd.
ODPOWIEDZ