Wzajemne położenie okręgów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
andersp112
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: andersp112 »

Wzajemne położenie dwóch okręgów:

\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2x=0}\)
\(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} -2y-3=0}\)
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: lukasz1804 »

Wyznacz współrzędne środków okręgów i długości ich promieni.
Wystarczy porównać odległość środków okręgów z sumą długości ich promieni.
mr240760
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 31
Rejestracja: 22 lut 2010, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: REDA
Podziękował: 4 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: mr240760 »

możesz to wytłumaczyć jaśniej dla blondynki
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Wzajemne położenie okręgów

Post autor: Crizz »

Zacznij od sprowadzenia równań tych okręgów do postaci \(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\).
ODPOWIEDZ