Zbiory jednopunktowe

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
inter777
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 16 lut 2011, o 17:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Zbiory jednopunktowe

Post autor: inter777 »

Dane są zbiory:
\(\displaystyle{ A=\{(x,y): x \in \mathbb{R} \wedge y \in \mathbb{R} \wedge x+y-2≤0\}, \\ B=\{(x,y): x \in \mathbb{R} \wedge y \in \mathbb{ R} \wedge x^2+y^2-2mx+2y+m^2-1=0\}}\)
Wyznacz te wartości \(\displaystyle{ m\in\mathbb{ R}}\), dla których zbiór \(\displaystyle{ A \cup B}\) jest jednopunktowy
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 20:28 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Zbiory jednopunktowe

Post autor: Crizz »

Czegoś chyba brakuje przy tym pierwszym zbiorze. Jaką figurę może przedstawiać drugi zbiór?
ODPOWIEDZ