napisz równanie płaszczyżny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ A=(1,-2, 1)}\) równoległej do wektorów \(\displaystyle{ a=[1,2,3]}\), \(\displaystyle{ b=[2,-1,1]}\)
Napisz równanie prostej przechodzącej przez punkt A i prostopadłej do wyliczonej płaszczyżny
Proszę o pomoc
równanie płaszczyżny
równanie płaszczyżny
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 18:32 przez Sylwek, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
równanie płaszczyżny
Masz dwa wektory i punkt - no to tylko wstaw w równanie płaszczyzny.
Iloczyn wektorowy tych wektorów da ci wektor prostopadły do płaszczyzny - mając ten wektor i punkt A skonstruuj prostą.
Iloczyn wektorowy tych wektorów da ci wektor prostopadły do płaszczyzny - mając ten wektor i punkt A skonstruuj prostą.
równanie płaszczyżny
Czy chodzi o to:
\(\displaystyle{ A(x-xo)+B(y-y0)+C(z-z0)=0 \\
A(x-1)+B(y+2)+C(z-1)=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&2&3\\2&-1&1\end{array}\right] =5i+5j+5k}\)
[5,5,5]
\(\displaystyle{ 5(x-1)+5(y+2)+5(z-1)=0 \\
5x+5y+5z-5+10-5=0 \\
5x+5y+5z=0}\)
???
\(\displaystyle{ A(x-xo)+B(y-y0)+C(z-z0)=0 \\
A(x-1)+B(y+2)+C(z-1)=0}\)
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}i&j&k\\1&2&3\\2&-1&1\end{array}\right] =5i+5j+5k}\)
[5,5,5]
\(\displaystyle{ 5(x-1)+5(y+2)+5(z-1)=0 \\
5x+5y+5z-5+10-5=0 \\
5x+5y+5z=0}\)
???
Ostatnio zmieniony 16 lut 2011, o 16:37 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
równanie płaszczyżny
w takim razie chodzi o to?:
\(\displaystyle{ x-1, y+2, z-1}\)
wymnożyłem jeszcze raz wektory i wyszło mi:
\(\displaystyle{ [7,4,-5]}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{7} = \frac{y+2}{4} = \frac{z-1}{-5}}\)
\(\displaystyle{ [x-1,y+2,z-1] \cdot [7,4,-5]}\)
\(\displaystyle{ 7x+4y-5z+2=0}\)
\(\displaystyle{ x-1, y+2, z-1}\)
wymnożyłem jeszcze raz wektory i wyszło mi:
\(\displaystyle{ [7,4,-5]}\)
\(\displaystyle{ \frac{x-1}{7} = \frac{y+2}{4} = \frac{z-1}{-5}}\)
\(\displaystyle{ [x-1,y+2,z-1] \cdot [7,4,-5]}\)
\(\displaystyle{ 7x+4y-5z+2=0}\)
- scyth
- Użytkownik
- Posty: 6392
- Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 1087 razy
równanie płaszczyżny
Nie wiem o co tu chodzi.ggfranek pisze:w takim razie chodzi o to?:
\(\displaystyle{ x-1, y+2, z-1}\)
A mi \(\displaystyle{ (5,5,-5)}\).ggfranek pisze:wymnożyłem jeszcze raz wektory i wyszło mi:
\(\displaystyle{ [7,4,-5]}\)
równanie płaszczyżny
jest to wspórzdna wektora leżącego na paszczyznie- choć pewnie nie potrzebna..scyth pisze:Nie wiem o co tu chodzi.ggfranek pisze:w takim razie chodzi o to?:
\(\displaystyle{ x-1, y+2, z-1}\)