mnożenie wektorów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
mar_mar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lut 2011, o 10:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ostrołęka

mnożenie wektorów

Post autor: mar_mar »

mam dane wektory:
\(\displaystyle{ \vec{a}= 2i-3j+4k\\
\vec{b} = 4i+2j-5k\\
\vec{c} = 4i-j+6k}\)
.
Muszę obliczyć:
a. \(\displaystyle{ \left| 3a \circ 2b\right|}\)
b. kąt między wektorem \(\displaystyle{ \vec{b}}\) i \(\displaystyle{ \vec{c}}\)
c. \(\displaystyle{ \left| 2c \cdot (-a)\right|}\)
d. iloczyn mieszany \(\displaystyle{ (c,a,b)}\).

nie wiedziałam jaki jest symbol iloczynu skalarnego
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, o 19:01 przez tometomek91, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
lambu22
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 170
Rejestracja: 30 lis 2010, o 23:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 8 razy

mnożenie wektorów

Post autor: lambu22 »

d. iloczyn mieszany:

\(\displaystyle{ ( c \ x \ a ) b = \left|\begin{array}{ccc}c _{x} & c_{y} & c_{z} \\a _{x}&a _{y} & a_{z} \\b _{x} &b _{y} & b_{z} \end{array}\right|}\)
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2042
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

mnożenie wektorów

Post autor: rtuszyns »

gdzie jest konkretnie problem? na czym stajesz?
mar_mar
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 15 lut 2011, o 10:51
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: ostrołęka

mnożenie wektorów

Post autor: mar_mar »

rtuszyns pisze:gdzie jest konkretnie problem? na czym stajesz?
konkretnie to nie wiem jakim sposobem zrobić podpunkt c. czy podstawić te wektory i mnożyć. czy zrobić z tego macierz. i na górze napisać i, j, k. i potem dalej analogicznie licząc-- 17 lut 2011, o 16:08 --
lambu22 pisze:d. iloczyn mieszany:

\(\displaystyle{ ( c \ x \ a ) b = \left|\begin{array}{ccc}c _{x} & c_{y} & c_{z} \\a _{x}&a _{y} & a_{z} \\b _{x} &b _{y} & b_{z} \end{array}\right|}\)
i teraz mam policzyć wyznacznik?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

mnożenie wektorów

Post autor: Crizz »

mar_mar pisze: i teraz mam policzyć wyznacznik?
No tak.

A co oznacza "\(\displaystyle{ \cdot}\)" w podpunkcie c?
ODPOWIEDZ