Obliczyć kąt między prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
dzdawid1991
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 15 lut 2011, o 16:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ND

Obliczyć kąt między prostymi

Post autor: dzdawid1991 »

\(\displaystyle{ l : \begin{cases} x=2t\\y=1-t\\z=-7+t\end{cases}}\)

\(\displaystyle{ k: \begin{cases} x-6y-6z+2=0\\2x+2y+9z-1=0\end{cases}}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

Obliczyć kąt między prostymi

Post autor: Crizz »

Odczytujesz wektor kierunkowy pierwszej prostej.

Liczysz wektor kierunkowy drugiej prostej jako iloczyn wektorowy wektorów normalnych do podanych płaszczyzn.

Kąt między rozważanymi prostymi to kąt między powyższymi wektorami kierunkowymi.
ODPOWIEDZ