Witam,
nie mogę dojść do tego jak zrobić te zadanie:
Znaleźć równanie płaszczyzny, które przechodzi przez punkt \(\displaystyle{ M(3,1,-2)}\) i zawiera prostą \(\displaystyle{ l: \frac{x-4}{10}=\frac{y+3}{4}=\frac{z}{2}}\)
równanie płaszczyzny
równanie płaszczyzny
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, o 11:50 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 3101
- Rejestracja: 21 lis 2007, o 10:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zarów
- Pomógł: 635 razy
równanie płaszczyzny
\(\displaystyle{ 3A+B-2C+D=0}\), gdzie \(\displaystyle{ (A,B,C)}\) wektor normalny tej płaszczyzny, a więc prostopadły do \(\displaystyle{ (10,4,2)}\). Ten ostatni jest wektorem kierunkowym prostej l.