wersor wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Neonix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 8 lut 2008, o 17:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrów Wlkp
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 2 razy

wersor wektora

Post autor: Neonix »

Witam. Mam problem z jednym zadaniem mianowicie mam dokonać przesunięcia o wersor wektora [2 6 3 3]. Czy mógłby ktoś sprawdzić moje obliczenia.

najpierw przekształcam wektor na postać jednorodną \(\displaystyle{ x_{p}}\) =\(\displaystyle{ [}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ \frac{6}{3}}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{3}}\)\(\displaystyle{ ]^{T}}\)
następnie obliczam wersor wektora \(\displaystyle{ x_{op}= \frac{1}{ \sqrt{ (2/3)^{2} + 2^{2} + 1^{2} }}}\)*\(\displaystyle{ [}\) \(\displaystyle{ \frac{2}{3}}\) \(\displaystyle{ 2}\) \(\displaystyle{ 1}\)\(\displaystyle{ ]^{T}}\)
\(\displaystyle{ x_{op}}\)=\(\displaystyle{ [}\)\(\displaystyle{ \frac{2}{7}}\) \(\displaystyle{ \frac{6}{7}}\) \(\displaystyle{ \frac{3}{7}}\)\(\displaystyle{ ]^{T}}\)


Z góry dzięki za pomoc.
ODPOWIEDZ