Pole trapezu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Pole trapezu

Post autor: R33 »

Mamy funkcję:
\(\displaystyle{ f(x)=2x+3 \\ g(x)=2x-6}\)

I mamy obliczyć pole trapezu którego wierzchołkami są przecięcia wykresów funkcji z osiami układu współrzędnych. Zrobiłem takie punkty:
\(\displaystyle{ A=(- \frac{3}{2} , 0) \\ B = (0, 3) \\ C = (3, 0) \\ D = (0, -6) \\ AB=a = \frac{\sqrt{45}}{2} \\ CD= b = \sqrt{45} \\ BC = h = \sqrt{18}}\).

Wynik nie zgadza się z wynikiem w odp. ponieważ tam jest \(\displaystyle{ 20 \frac{1}{4}}\).
Ostatnio zmieniony 14 lut 2011, o 18:11 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole trapezu

Post autor: florek177 »

a skąd się wzięło BC = h ?

przez A lub B poprowadź prostopadłą do CD
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Pole trapezu

Post autor: R33 »

I ta prosta ma równanie:
\(\displaystyle{ y=-2x-3}\)
?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole trapezu

Post autor: florek177 »

a jak wyliczyłeś m ?
znasz warunek prostopadłości ?
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Pole trapezu

Post autor: R33 »

\(\displaystyle{ a_{1} \cdot a_{2} = -1}\)?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole trapezu

Post autor: florek177 »

to policz dobrze
Awatar użytkownika
R33
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 450
Rejestracja: 26 lis 2008, o 17:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: MRW / KRK
Podziękował: 85 razy

Pole trapezu

Post autor: R33 »

\(\displaystyle{ y=- \frac{1}{2}x -\frac{3}{4}}\) ?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Pole trapezu

Post autor: florek177 »

teraz punkt przecięcia z prostą DC i długość wysokości
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole trapezu

Post autor: piasek101 »

A nie lepiej dodać pola trójkątów prostokątnych albo użyć przekątnych trapezu.
ODPOWIEDZ