wspolrzedne wierzcholkow ABCD
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
Punkty\(\displaystyle{ A=(-2,-4)}\) i \(\displaystyle{ C=(2,6)}\) są wierzchołkami kwadratu ABCD. Znajdź współrzędne wierzchołków ABCD.
Nie ogarniam !
Nie ogarniam !
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 19:55 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: zapis
Powód: zapis
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
najpierw znajdź środek odcinka \(\displaystyle{ AC}\). Oznacz go \(\displaystyle{ S}\). Potem znajdź równanie prostej prostopadłej do AC przechodzącej przez S (wcześniej musisz znaleźć równanie prostej przechodzącej przez punkty \(\displaystyle{ A, C}\))
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
Przyjąłem, że są po przekątnej, bo zwykle oznacza się boki po kolej literami alfabetu. Można jeszcze rozpatrzyć 2 przypadek jeśli nie tworzą przekątnej.
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
i znalazłam rownanie prostej AC i to rownanie srodka i co mam teraz zrobic, nie rozumiem tego ;(
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
Jakie masz równanie prostej prostopadłej do \(\displaystyle{ AB}\) i przechodzącej przez \(\displaystyle{ S}\)?
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
tej AC wyszlo mi \(\displaystyle{ \frac{10}{4}x+1}\)
a srodka \(\displaystyle{ -\frac{4}{10}x+1}\)
a srodka \(\displaystyle{ -\frac{4}{10}x+1}\)
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, o 12:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
Oj niedobrze. Zacznijmy od prostej przechodzącej przez punkty A i C. Ma ona postać \(\displaystyle{ y=ax+b}\). Uwzględniając to, że przechodzi ona przez A i C dostajemy układ 2 równań z 2 niewiadomymi. Najpierw oblicz to i podaj wynik.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
Nie. Przez punkty \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) przechodzi 1 prosta. Tak jak napisałem będziesz miała układ 2 równań z 2 niewiadomymi \(\displaystyle{ a,b}\). Wystarczy te \(\displaystyle{ a,b}\) obliczyć.
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
ok rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty A i C wynosi:
\(\displaystyle{ y=\frac{6}{4}x-1}\)
a to drugie rownanie to ma byc z tego srodka ? i wtedy z tych dwoch mam zrobic uklad rownan? bo nie wiem??!!
\(\displaystyle{ y=\frac{6}{4}x-1}\)
a to drugie rownanie to ma byc z tego srodka ? i wtedy z tych dwoch mam zrobic uklad rownan? bo nie wiem??!!
Ostatnio zmieniony 15 lut 2011, o 12:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.
Powód: Poprawa wiadomości. J.w.
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
jest niestety źle. Popełniasz gdzieś błąd w liczeniu. układ równań jest następujący:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4=-2a+b \\ 6=2a+b \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -4=-2a+b \\ 6=2a+b \end{cases}}\)
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 20:38 przez mateuszek89, łącznie zmieniany 1 raz.
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
bo ja obliczałam rownanie prostej przechodzacej przez dwa punkty.
czyli a= 10/4 a b=1? i co mi teraz te dwa punkty daja?
czyli a= 10/4 a b=1? i co mi teraz te dwa punkty daja?
-
- Użytkownik
- Posty: 1106
- Rejestracja: 1 lip 2010, o 15:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: toruń
- Pomógł: 153 razy
wspolrzedne wierzcholkow ABCD
Ok czyli prosta przechodząca przez A i C to \(\displaystyle{ y=\frac{5}{2}x+1}\). teraz wyznacz środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\). Oznacz go \(\displaystyle{ S}\) podaj mi jakie współrzędne tego punktu Ci wychodzą.