Trapez - kąty

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
shogun17
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 13 sty 2011, o 15:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zabrze

Trapez - kąty

Post autor: shogun17 »

Oblicz miary katów trapezu \(\displaystyle{ ABCD}\) o podstawach \(\displaystyle{ AB}\) i \(\displaystyle{ CD}\) wiedzac, że: \(\displaystyle{ BC = CD}\) , \(\displaystyle{ BD = AD}\) oraz \(\displaystyle{ CD + AD = AB}\) .
Ostatnio zmieniony 13 lut 2011, o 21:35 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Trapez - kąty

Post autor: anna_ »

Poprowadź odcinek równoległy do CB przechodzący przez wierzchołek D i poszukaj trójkątów równoramiennych.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 304
Rejestracja: 22 maja 2010, o 17:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Pomógł: 12 razy

Trapez - kąty

Post autor: ElEski »

shogun17,
Zauważ, że masz trójkąty równoramienne ABD i BDC.
Teraz łatwo zauważyć równość kątów ABD, BAD, DBC, BDC.
I powinno pójść gładko.
ODPOWIEDZ