punkt przeiccięcia prostej z osiami

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
wlkp
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 lut 2011, o 19:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań

punkt przeiccięcia prostej z osiami

Post autor: wlkp »

Witam!

Jak obliczyć punkty przecięcia prostej \(\displaystyle{ 2x+2y-z=0}\) z osiami współrzędnych \(\displaystyle{ Ox, Oy, Oz}\)??

Czy mając równanie parametryczne prostej można znaleźć te 3 punkty? Jak tak to w jaki sposób?
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

punkt przeiccięcia prostej z osiami

Post autor: »

wlkp pisze:Jak obliczyć punkty przecięcia prostej \(\displaystyle{ 2x+2y-z=0}\) z osiami współrzędnych \(\displaystyle{ Ox, Oy, Oz}\)
To jest równanie płaszczyzny, nie prostej. A punkty osi na przykład \(\displaystyle{ OX}\), to takie punkty, których druga i trzecia współrzędna są zerowe. Wystarczy więc do równania tej płaszczyzny wstawić \(\displaystyle{ y=z=0}\).
Postępując w ten sposób łatwo wywnioskować że jedynym punktem wspólnym naszej płaszczyzny z osiami jest punkt \(\displaystyle{ (0,0,0)}\).

Q.
ODPOWIEDZ