Punkt i prosta dana szukana utworzona płaszczyzna.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 13 lut 2011, o 11:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łdz
Punkt i prosta dana szukana utworzona płaszczyzna.
Witam! Mam pytanie odnoszące się do metody rozwiązania następującego zadania. Dany mam punkt i równanie prostej. Szukam płaszczyzny ktora będzie zawierała ta prostą i ten punkt, czyli inaczej plaszczyzny utworzonej przez prostą i punkt(równanie płaszczyzny) Był bym wdzięczny jak by ktos mi to omówił na jakimś przykładzie. Z góry dziekuje.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Punkt i prosta dana szukana utworzona płaszczyzna.
O ile dany punkt nie leży na danej prostej, to wystarczy wybrać na tej prostej dwa dowolne punkty i skorzystać ze wzoru na równanie płaszczyzny przechodzącej przez trzy punkty.
Jeśli natomiast punkt leży na danej prostej, to zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
Jeśli natomiast punkt leży na danej prostej, to zadanie ma nieskończenie wiele rozwiązań.
- sebnorth
- Użytkownik
- Posty: 635
- Rejestracja: 12 sty 2011, o 16:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Puck i Trójmiasto
- Pomógł: 201 razy
Punkt i prosta dana szukana utworzona płaszczyzna.
Płaszczyzna która przechodzi przez trzy punkty \(\displaystyle{ P_1 = (x_1,y_1,z_1) , P_2 = (x_2,y_2,z_2), P_3 = (x_3,y_3,z_3)}\) jest określona równaniem:
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x - x_1 & y - y_1 & z - z_1 \\ x_2 - x_1 & y_2 - y_1& z_2 - z_1 \\ x_3 - x_1 & y_3 - y_1 & z_3 - z_1 \end{vmatrix} = 0}\)
Masz punkt i prostą, to do punktu dołóż dwa dowolne punkty z prostej i masz 3 punkty.
\(\displaystyle{ \begin{vmatrix} x - x_1 & y - y_1 & z - z_1 \\ x_2 - x_1 & y_2 - y_1& z_2 - z_1 \\ x_3 - x_1 & y_3 - y_1 & z_3 - z_1 \end{vmatrix} = 0}\)
Masz punkt i prostą, to do punktu dołóż dwa dowolne punkty z prostej i masz 3 punkty.