Parametr m, punkty wspólne okręgu i prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zosiakutosia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2010, o 15:01
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Parametr m, punkty wspólne okręgu i prostej

Post autor: zosiakutosia »

Zbadaj w zależności od wartości parametru m (\(\displaystyle{ m \in \mathbb{R}}\)) , liczbę pkt. wspólnych okręgu o z prostą l , jeśli: c) \(\displaystyle{ (x-1)^{2}+(y-1)^{2}=m \ l:y+x=1}\)
Doszłam do tego , że delta równa się \(\displaystyle{ 8m-4}\) i niestety dalej nie wiem co mam robić.
Proszę o pomoc. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 7 lut 2011, o 14:31 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Parametr m, punkty wspólne okręgu i prostej

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ \Delta=0}\) jeden punkt
\(\displaystyle{ \Delta<0}\) brak punktów
\(\displaystyle{ \Delta>0}\) dwa punkty
ODPOWIEDZ